Har du styr på reglerne for H-, M- og L-mærkning af støvsugere?

I juni kom Arbejdstilsynet med nye retningslinjer for brugen af H-, M- og L-mærkede støvsugere i byggebranchen. Det anbefales bl.a. nu, at man bruger H-støvsuger på byggepladsen.

Brug en H-støvsuger på byggepladsen

Du skal bruge en H-støvsuger, hvis du arbejder med farligt støv - bl.a. kræftfremkaldende støv som respirabel kvarts eller træstøv fra løvtræer - og det finder du ofte på byggepladsens gulv, hvor en masse blandet støv ophober sig, som man ikke altid kan identificere.  

Arbejdstilsynet anbefaler derfor, at man på byggepladser bruger en H-støvsuger - den kan nemlig anvendes i alle sammenhænge og give det mest sikre arbejdsmiljø. En kombination af en H-støvsuger og en professionel luftrenser giver optimal nedbringelse af støvpartiklerne. 

Se vores udvalg af støvsugere fra Starmix her

Se vores udvalg af luftrensere fra SILA her

Vær opmærksom på processug - og undgå dumme bøder!

Ofte oplever man, at der er "godkendte" støvsugere på markedet med fx H- eller M-mærke, som umiddelbart virker til at være i orden at bruge til arbejdsopgaverne - men det er ikke altid sandt!

Hvis du skal bruge støvsugeren med værktøj - altså til processug - skal støvsugeren være med akustisk alarm for at være godkendt til arbejdet. Den akustiske alarm lyder, hvis filteret under arbejdet er stoppet til, og suget derfor bliver for svagt. Hvis man fx saver i træ, er det vigtigt at vide, hvis støvsugeren stopper til undervejs. 

Det er altså vigtigt, at du skelner mellem dust extractors - som er støvsugere til processug - og vacuum cleaners, der bruges til rengøring, når du køber støvsuger. Vacuum cleaners til rengøring behøver nemlig ikke akustisk alarm for at være M- eller H-godkendte, men så skal du huske, at de kun må bruges til rengøring og ikke til processug!

Alle Starmix' H- og M-mærkede støvsugere er med akustisk alarm og kan derfor bruges både til rengøring og til processug. 

Læs hele vores guide om H-, M- og L-mærkning af støvsugere her

Se mere på Arbejdstilsynets hjemmeside

Vores sortiment af H-støvsugere fra Starmix

Starmix iPulse ISP Safe 1635 EW "H"

Starmix ISC 1625 "H"