Hav støv på hjernen og ikke i lungerne

Claus Mehlsen kører hver dag ud til byggepladser og giver gode råd til bedre arbejdsmiljø som konsulent hos Byggeriets Arbejdsmiljøbus. Han oplever, at støv ofte er et overset problem, som kan undgås, hvis der er mere fokus på det allerede i planlægningsfasen. 

Claus Mehlsen studerer nøje trappetrinene, mens han bevæger sig op på 2. sal i den afklædte bygning. Trapperne er rene – så godt som betontrapper nu kan blive – og det glæder Claus Mehlsen, som netop er på besøg på byggepladsen for at tjekke arbejdsmiljøet.

”Det er tit steder som trapper og opgange, at vi ser støvproblemer, fordi det er fællesarealer, som der ikke rigtig er nogen, der har ansvaret for. Og med alle de mennesker, der går op og ned og frem og tilbage, så bliver alt støvet spredt rundt i hele bygningen,” forklarer han, mens han fortsætter op på første sal.

Claus Mehlsen er konsulent ved Byggeriets Arbejdsmiljøbus – også kaldet BAM-BUS – og kører sammen med sine kollegaer rundt og besøger byggepladser i hele landet. De medbringer gode råd om god praksis og har styr på regelsættet. BAM-BUS har derfor en god fornemmelse af, hvordan det står til med arbejdsmiljøet. Claus oplever, at de fleste er klar over, at det er vigtigt at gå med sikkerhedssko og hjelm, men de færreste tænker over støvet, som han kalder ”den skjulte dræber”.

Vil du vide mere om BAM-BUS? Besøg deres hjemmeside her

Støvet er den skjulte dræber

Ifølge BAM-BUS, så anslår arbejdsmedicinere, at 500 personer hvert år dør, fordi de har været udsat for støv på deres arbejdsplads. Men selvom støv er uundgåeligt på en byggeplads, så kan man ifølge konsulent Claus Mehlsen gøre meget for at mindske støvgenerne.

”Det er vigtigt, at man tænker på støv allerede i planlægningsfasen, og at man fjerner støvet ved kilden. Det vil sige, at man alt efter arbejde og maskiner har sug på sine maskiner, bruger luftrensere og at man bruger en støvsuger, som er korrekt klassificeret og er indrettet så den kan fjerne den mængde støv, der produceres, alt efter hvilket arbejde man udfører,” forklarer han.

Støvsugerne skal være mærket med ”L”, ”M” eller ”H”, som angiver, hvor meget støv filtrene opfanger, og det er vigtigt, at man bruger en støvsuger med den rette mærkning.

”På byggepladser kan der fremkomme sundhedsfarligt støv når beton, mursten, puds eller porebeton – som indeholder kvarts – bearbejdes med boremaskine, mejselhammer, slibemaskine, rillefræser og andet. Ved forarbejdningen dannes der nemlig respirabelt kvarts som er kræftfremkaldende. Samme gælder for løvtræ.

En ”H”-klasse støvsuger kan bruges til de fleste situationer og er derfor det rigtige valg til byggepladsen,” siger Claus Mehlsen.

Se vores guide til mærkning af støvsugere her

Sæt fokus på støv i planlægningen

Claus Mehlsen fortsætter sin tur rundt i bygningen og kigger ind i alle rum og afkroge af den betonklædte bygning, som er ved at blive totalrenoveret. Claus Mehlsen stopper op ud for et af rummene. I midten er der placeret et stort plankebord og under det ligger der træ, papir, plast og andet materiale, som kan betegnes som byggeaffald.

”Det her rum ender med at blive en stor skraldespand. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke har en vogn stående ved siden af, som man kan smide det op i og køre væk. Det er umuligt at gøre rent i sådan et lokale her, og det samler altså støv,” forklarer han.

På Claus Mehlsens vej gennem byggeriet sætter han både flueben og krydser. De får et flueben for at have en mand til at gå og gøre rent i bygningen. Det er ikke altid, at Claus oplever det på sine besøg, men på den anden side får de et kryds for ikke at have skærmet ordentligt af for gennemtræk. Vinden kan mærkes gennem den lange gang, og det får støvet til at flytte sig rundt i bygningen.

I et af rummene står to mænd iklædt værnemidler fra top til tå og banker puds af væggene. Rummet er afskærmet, og de bruger en luftrenser, så det burde være i orden, men alligevel pointerer Claus Mehlsen, at det ikke er optimalt, at der står byggemateriale inde i rummet, som nu bare bliver støvet til.

”Mange af de her ting kan undgås, hvis man bare har støvet i fokus allerede under planlægningen, men det er ikke altid, at det er i højsædet hos bygherrerne,” forklarer Claus Mehlsen og fortsætter:

”Det giver også en meget nemmere arbejdsgang, hvis der er aftalt fælles løsninger for affaldet, og man ved, hvem der har ansvaret for at holde byggepladsen pæn.”

Læs mere om luftrensere her

Alternativ støvhåndtering

Der dannes mange former for støv på en byggeplads, men ifølge Claus Mehlsen er noget af det farligste netop kvartsstøvet og træstøvet, der begge er kræftfremkaldende. Det er især kvartsstøvet, han møder på denne byggeplads. For enden af den lange gang ser han en gasbetonsav. Et smil breder sig på hans læber, og han sætter sig på hug med kameraet i hånden.

”Det her er jo ikke en optimal løsning, men det er altså sjovt at se, hvad folk finder på af alternative løsninger – og det er jo bedre end ingenting,” forklarer han.

Under gasbetonsaven sidder en klar plastsæk, som er halvt fyldt med støv. Resten ligger ved siden af sækken.

Læs mere om støvhåndtering her

VIDEO: Tag med Claus Mehlsen på tur på byggepladsen

Claus Mehlsen fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus.