Ved du, hvor skadeligt byggestøv er for lungerne?

Eksperterne er ikke i tvivl om, at byggestøv er ekstremt skadeligt for helbredet. Men heldigvis findes der en række effektive metoder til at holde støvet væk fra lungerne. Så hvis du ikke allerede har de nødvendige hjælpemidler, så er det nu, du skal komme ind i kampen!

De færreste ville stille sig op på et byggestillads, som de vidste var vakkelvornt og kunne brase sammen når som helst. De ville skynde sig at anskaffe sig et nyt og anse det som en helt nødvendig omkostning. Men når det drejer sig om støvbeskyttelse, er mange mere tilbageholdende, fordi faren ikke er helt så indlysende. Det kan være fatalt på lang sigt.

Byggestøv er farligere end for 20 år siden

Selvom vi i dag er meget bevidst om at undgå asbest, PVC og andre farlige materialer, er byggestøvet i dag farligere end for år tilbage. Støvkornene er nemlig meget finere end tidligere, fordi værktøj som stiksave, vinkelslibere og boremaskiner er blevet mere udviklet. De fine diamantbor kan skære ekstremt præcist, og det betyder, at støvet fra maskinerne bliver tilsvarende finere. Det fine støv kan ikke opfanges af en husholdningsstøvsuger (L-støvsuger) eller en simpel støvmaske. Det fine støv trækkes med vejret ned i lungerne, hvor det ikke kan nedbrydes.

Læs om støvklasserne L, M og H

Byggestøv er farligere end tobaksrøg

Der findes tilfælde, hvor en håndværker der er ikke-ryger er blevet undersøgt for andre lidelser og pludselig får det ubehagelige spørgsmål "Hvor mange år har du røget?". Så du kan være i gang med at gøre uoprettelig skade på dine lunger uden at være klar over det! Indånding af byggestøv kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred og i særdeleshed dine lunger.

Læs 'Dit støv kan ikke kun skade dig selv men også dine kollegaer'

Klar til at tage kampen op mod byggestøv?

Klar til at tage kampen op mod byggestøv?Så er der flere midler, du bør tage i brug:

En industristøvsuger er et nemt og effektiv værn mod byggestøv

Støvsugeren fra Starmix beskytter dig effektivt mod byggestøvDette billede er fra en Starmix støvsuger, der er sendt til reparation. Den er ikke blevet vedligeholdt korrekt, og derfor er det fine byggestøv trængt ind i dele af støvsugeren, hvor det ikke hører hjemme. Det får printkortet til at bryde sammen.

På samme måde kan dine lunger ikke fungere, hvis det fine byggestøv trænger herind.

Lær at vedligeholde støvsugeren rigtigt, så den holder længere

Læs om støvklasserne L, M og H

 

 

 

Find din Starmix-forhandler her

Find din Starmix-forhandler her

View a larger version of Starmix forhandlerliste created with eSpatial mapping software.

Nyttige links om støvbeskyttelse

Link til undersøgelse om KOL fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital
Link til Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlægs website
Link til Bygergos website
Link til Danmarks Lungeforening
Læs mere om produkter til støvhåndtering