Før du køber en pladesaks

Før du køber en pladesaks, er det en god ide at sætte sig ind i forskellen på de forskellige modeller og typer. Her har vi samlet en række informationer, der er gode at have i baghovedet næste gang, du skal købe en pladesaks.

Se alle Erdi sakse

Flere typer pladesakse

Bessey pladesaks i normal udførelse

Håndpladesakse i normal udførelse

Ved håndpladesakse i normal udførelse er skær og greb traditionelt smedet i ét stykke. Skærekraften afhænger af skærets længde i forhold til grebets længde.

Bessey pladesakse med udveksling
Erdi pladesaks med udveksling

Håndpladesakse med udveksling består af skærehoved og greb. Begge dele har hvert sit omdrejningspunkt, hvorved man opnår ekstra udveksling - en konstruktion som gør, at man kan klippe med større kraft. Pladesakse med udveksling kræver typisk 25% mindre kraftanvendelse og har samtidig bedre skæreevne end traditionelle pladesakse.

Pladesakse til forskellige formål

Idealsaks

Idealsakse til gennemklip, figurklip og kantklip

Idealsakse er rigtige "allround-sakse". Med en idealsaks kan man klippe igennem en plade (gennemklip) samt klippe store og små konturer eller radier (figurklip).

Det gør ikke nogen forskel, om man klipper i kanten af pladen (kantklip) eller midt på pladen. Med idealsaksen kan man også lave almindelige udsparinger.

Figursaks

Figursakse til figurklip

Figursakse er bedst egnede til små, fine radier i kanten af pladen. Disse sakses form gør det let at klippe små figurer og former. 

Gennemklipssaks 

Gennemklipssaks til lige klip

Gennemklipssakse er det helt rigtige værktøj, hvis du vil dele en plade midtpå og/eller i kantområdet.

Disse sakses lange skær gør, at man hurtigt, med en lille kraftanstrengelse og alligevel helt nøjagtigt, kan afkorte og foretage udklinkning af selv store plader.

Højreskærende og venstreskærende sakse - hvad er forskellen?

Højreskærende og venstreskærende pladesakseHøjreskærende sakse er slebet og konstrueret, så det er let at klippe højre radier (altså at lave en kreds fra venstre mod højre). Radier fra højre mod venstre er lettest at klippe med en venstreskærende saks.

Mange tror, at højreskærende sakse er til højrehåndede - og venstreskærende til venstrehåndede. Men sådan er det ikke.

Hvis man som højrehåndet klipper en radius med en højreskærende saks (se ovenfor, fra venstre mod højre), klipper man fra sit håndled og udad.

Med en venstreskærende saks (radius i så fald fra højre mod venstre) klipper man fra sit håndled og indad. Hvilket er betydeligt mere ergonomisk.

 

Vidste du at ...

  • Håndværktøj er alt det uden strøm anVærktøj tilbyder en vifte af håndværktøj, der som hovedregel ikke bruger strøm. For eksempel spændeværktøj, gasværktøj, knive og campingudstyr.
  • Håndværktøj fra anVærktøj er af solid kvalitet Sortimentet af håndværktøj fremstilles til at kunne holde i årtier. Det fås i utallige størrelser og udformninger, så du altid kan få værktøj til din specifikke opgave.
  • anVærktøj leverer fra dag til dag på alle lagervarer Vi lagerfører ca. 5.000 varenumre og tilbyder dag-til-dag levering af langt de fleste varer.