Når mange håndværkere arbejder side om side, bliver der ikke altid passet lige godt på værktøjet. Derfor skal du stille ekstra krav til den rotationslaser, du vælger til brug på byggepladsen. Dels skal den være robust, og dels er der nogle vigtige funktioner, den skal råde over:

1. Laseren skal kunne tåle at vælte, når den er monteret på en trefod

Når det går stærkt, vil det ind imellem ske, at laseren tipper over og rammer et råt betongulv. Det duer ikke, at den går i stykker af det. Gå derfor efter en laser, der tåler fald fra min. 1 m mod beton.

2. Laseren skal være beskyttet mod vand

Hvis der kommer en byge, er der ikke tid til at stille laseren i tørvejr. Vælg derfor en laser, der har en beskyttelsesgrad på min. IP 54. Jo højere ciffer, jo bedre beskyttelse mod både støv og vand. 

Se hvordan du afkoder beskyttelsesgraden i skemaet på siden her

3. Alarm hvis nogen støder ind i laseren

Ved små rystelser vil en rotationslaser med selvnivellering automatisk rette planet op, så man ikke risikerer fejl i afsætningen. Men hvis den forrykkes mere end selvnivelleringsområdet, er det vigtigt, at rotationen standser, og laseren udsender et alarmsignal – enten blinkende lamper eller en tydelig lyd. Så er man klar over, at laseren skal rettes op, selvom man ikke har set, hvad der er sket.

4. MASK-funktion begrænser strålerne til dit eget område

Hvis der står flere rotationslasere på en byggeplads, kan man blive forstyrret af laserstråler fra et andet projekt. Med MASK-funktionen kan man skærme af, så strålen kun sendes ud i de sider, man har brug for.

5. Lang rækkevidde til jordarbejde

Ved jord- og anlægsarbejde er afstandene ofte ret store. Her er det vigtigt, at laserstrålen kan ses over lange afstande, uden at nøjagtigheden bliver for dårlig. Gå efter en rækkevidde på 800 m Ø og en nøjagtighed på ± 0,5 mm på 10 m. Desuden er høj rotationshastighed en fordel, så laserstrålen ikke flimrer.

6. Fjernbetjening med display er guld værd ved store afstande

Hvis du arbejder med store afstande, skal du vælge en laser, hvor der medfølger en fjernbetjening med display. Så kan du styre alle laserens funktioner med fjernbetjeningen og behøver ikke en hjælper til at stå ved laseren og betjene den.

7. Sikring mod temperatursvingninger

En lav temperatur om morgenen kan stige meget i løbet af dagen, hvis solen står lige på. Det kan få en laser til at drive - det vil sige måle forkert. Det giver små fejl, der forstørres og kan blive problematiske, hvis man arbejder med lange afstande. Vælg derfor en laser, der er låser laserplanet.

Har du brug for besøg på byggepladsen?

anVærktøjs konsulenter kommer gerne og besøger dig på byggepladsen, evt. i samarbejde med din normale værktøjsleverandør. 

LÆS OGSÅ: Få rådgivning direkte på byggepladsen!

Vidste du at ...

  • anVærktøj tilbyder kurser i brug af måleudstyr Vi underviser internt i huset, hvor vi blandt andet opstiller simuleringer.
  • anVærktøj besøger dig gerne på byggepladsen Vi kører gerne ud sammen med en forhandler og vurderer dit behov på byggepladsen.
  • anVærktøj har eget serviceværksted til reparation af måleudstyr Vores serviceteknikere reparerer måleudstyr af de fleste mærker.

anVærktøj har et stærkt hold af specialister inden for måleudstyr, der sørger for at holde sig ajour med den nyeste udvikling. Vi deler gerne ud af vores viden, så du får mest mulig udbytte af dine måleinstrumenter.