Lasere er følsomme instrumenter, der skal behandles forsigtigt. Og selvom de dyrere lasere er godt beskyttet mod stød, vand og støv, hjælper du dig selv ved at huske på disse ting, du ALDRIG må gøre ved din laser:

1. Åbne huset og lave ændringer eller reparationer

Hvis du åbner huset, får det ikke bare garantien til at bortfalde. Du risikerer også at ødelægge laseren, da de fleste lasere er ret komplekse, og du let kan gøre noget galt.

2. Sætte Alkaline-batterier i holderen til genopladelige batterier

Det virker måske meget smart her og nu. Men du risikerer at glemme det senere – eller at andre bruger laseren og begynder at oplade Alkaline-batterierne. Det kan få dem til at eksplodere eller lække syre – og dermed ødelægge laseren.

LÆS OGSÅ: Sådan vedligeholder du dine batterier

3. Arbejde med en rotationslaser uden at kontrollere kalibreringen

Før du går i gang med en byggeopgave, skal du altid tjekke, om laseren er kalibreret, så du undgår fejl. Det tager kun to minutter, og du kan se i videoen, hvordan du skal gøre.

4. Udsætte laseren for hurtige temperaturskift

Hvis laseren kommer fra varme omgivelser til kolde - eller omvendt - skal du vente et par minutter, inden du bruger den. Ellers risikerer du at få fejlmålinger. Desuden kan elektronikken få fugtskader af det kondensvand, der dannes - og så skal den til reparation. Så sørg for at opbevare den tørt og lunt, så holder den længere!

5. Transportere laseren liggende løst i bilen

Pak altid din laser ned i den originale kuffert eller taske, så du undgår, at den bliver stødt. Og husk at laseren skal være helt tør, før du pakker den ned. Vær desuden opmærksom på, om din laser skal låses før transport - det skal i så fald stå i betjeningsvejledningen. Hvis du glemmer at låse laseren, kan den komme ud af kalibrering.

6. Bruge uoriginal oplader til genopladelige batterier

Af sikkerhedsmæssige årsager vil den originale oplader altid være afstemt efter batterierne. Hvis du bruger oplader eller batterier, der ikke er originale, kan du være uheldig at ødelægge laseren, da der kan gå ild i batterierne.

7. Se direkte ind i laserstrålen

Laserstråler fra linjelasere eller rotationslasere er skadelige, hvis øjet udsættes for dem i længere tid. Du skal derfor ikke se direkte ind i laserstrålen, heller ikke med optiske instrumenter. Og af samme årsag skal du undgå opsætninger i øjenhøjde, hvor du risikerer, at laserstrålen rammer andre personer. Hvis du kommer til at se kortvarigt i laserstrålen, beskyttes dit øjet normalt af blinkerefleksen. Laserbriller beskytter til gengæld ikke øjet. De bruges til bedre at kunne se laserstrålen i klart sollys.

Desuden er det en god ide at kende beskyttelsesgraden på din laser. Den er opgivet i betjeningsvejledningen og fortæller noget om, hvad laseren kan tåle. Se hvordan du tolker oplysningerne i dette skema:

1. IP-ciffer
Modstandsdygtig mod
FASTE LEGEMER
2. IP-ciffer
Modstandsdygtig mod
VAND
0 X
IKKE beskyttet
X 0
IKKE beskyttet
1 X
Genstande > 50,0 mm
X 1
Dryppende
2 X
Genstande > 12,0 mm
X 2
Dryppende > 15°
3 X
Genstande > 2,5 mm
X 3
Regn, dryppende > 30°
4 X
Genstande > 1,0 mm
X 4
Oversprøjtning
5 X
Støvskærmet
X 5
Spuling
6 X
Støvtæt
X 6
Spuling (højt tryk)
 
 
X 7
Vandtæt (indtil 1 m dybde)
 
 
X 8
Vandtæt (mere end 1 m dybde)

Eksempler:
IP 54: Støvskærmet og modstandsdygtig over for oversprøjtning
IP 67: Støvtæt og vandtæt indtil 1 m dybde

LÆS OGSÅ: FAQ om lasere.

Vidste du at ...

  • anVærktøj tilbyder kurser i brug af måleudstyr Vi underviser internt i huset, hvor vi blandt andet opstiller simuleringer.
  • anVærktøj besøger dig gerne på byggepladsen Vi kører gerne ud sammen med en forhandler og vurderer dit behov på byggepladsen.
  • anVærktøj har eget serviceværksted til reparation af måleudstyr Vores serviceteknikere reparerer måleudstyr af de fleste mærker.

anVærktøj har et stærkt hold af specialister inden for måleudstyr, der sørger for at holde sig ajour med den nyeste udvikling. Vi deler gerne ud af vores viden, så du får mest mulig udbytte af dine måleinstrumenter.