Moderne måleinstrumenter bruger enten Alkaline-batterier eller genopladelige batterier. Og mange instrumenter kan bruge begge dele, så du fx kan bruge Alkaline-batterier som back-up, hvis de genopladelige løber tør for strøm.

Der findes flere typer genopladelige batterier, og de skal ikke behandles ens:

NiMH-batterier

NiMH står for nikkelmetalhybrid. Disse batterier kan tåle en høj belastning og bruges både til rotationslasere, visse linjelasere, rørlægningslasere og andre avancerede måleinstrumenter.

Opladning af NiMH-batterier

Du kan godt oplade et halvtomt batteri. Men som udgangspunkt er det bedst først at oplade det, når det er ved at løbe tørt for strøm. Engang imellem bør du desuden aflade det fuldstændigt, da det forlænger levetiden.

Et NiMH-batteri har optimal ydelse ved ca. 300 opladninger, hvorefter ydeevnen falder.

Li-ion-batterier

Li-ion står for lithium-ion. Disse batterier bruges til samme måleinstrumenter som NiMH-batterier men har den fordel, at de kan arbejde længere tid på en opladning.

Opladning af Li-ion-batterier

Et Li-ion-batteri tager ikke skade af at blive opladet, selvom det ikke er løbet tør for strøm. Det er faktisk det bedste.

Li-ion tåler ikke altid at blive helt afladet

Kender du situationen: Du har ikke har brugt din laser et stykke tid, og næste gang du skal bruge den, vil den ikke starte. Det kan skyldes, at batteriet har taget skade af at være helt afladet. Hvis det sker, kan du ikke oplade batteriet men må købe et nyt.

Opbevaring af Li-ion-batterier

Et Li-ion-batteri opbevares optimalt ved 10°C. Varmere omgivelser får batteriet til at aflade hurtigere. Så hvis du ved, at du ikke skal bruge din laser i længere tid, kan det godt betale sig at opbevare batteriet i køleskabet. 

Et Li-ion-batteri kan klare ca. 500 opladninger, inden ydelsen falder.Læg Li-ion batterier i køleskabet, når du ikke bruger dem. Så holder de længere!

Li-ion-batteriet opbevares fint i en kold skurvogn. Som alternativ kan du lægge det i køleskabet - så holder det længere!

 

 

NiCd-batterier

NiCd står for nikkelcadmium. Disse batterier blev tidligere brugt meget til måleinstrumenter men har ikke så gode egenskaber som de andre typer.

Opladning af NiCd-batterier

NiCd-batterier har den ulempe, at de skal aflades helt, inden de kan oplades igen.

I dag findes der ingen måleinstrumenter med NiCd-batterier i anVærktøj programmet, men hvis du har et instrument af ældre dato, kan det være med NiCd-batteri.

Generelle tips om batterier

Dette måleinstrument virker ikke, fordi forbindelsen til batteriet er irret.Batteriet virker ikke! 

Hvis dit måleinstrument pludselig ikke virker, selvom der er strøm på, kan det skyldes, at forbindelsen er irret. Tag batteriet ud og sæt det i igen, så burde det fungere. Irren kan også fjernes med en kniv eller viskelæder. 


Irren kan let fjernes med en kniv eller et viskelæder på en blyant, og så virker laser-modtageren igen!

Tag batteriet ud når du ikke bruger det 

Et Alkaline-batteri må ikke sidde i måleinstrumentet for længe. Der kan nemlig sive syre ud af batteriet, og det kan ødelægge måleinstrumentet. Så hvis du ikke skal bruge instrumentet et stykke tid, er det en god ide at tage batteriet ud. 

Alkaline eller genopladeligt batteri? 

Du får altid den længste funktionstid med Alkaline-batterier, men til gengæld er det en dyr løsning i længden. Derfor kan det godt betale sig at bruge genopladelige batterier.

Vidste du at ...

  • anVærktøj tilbyder kurser i brug af måleudstyr Vi underviser internt i huset, hvor vi blandt andet opstiller simuleringer.
  • anVærktøj besøger dig gerne på byggepladsen Vi kører gerne ud sammen med en forhandler og vurderer dit behov på byggepladsen.
  • anVærktøj har eget serviceværksted til reparation af måleudstyr Vores serviceteknikere reparerer måleudstyr af de fleste mærker.

anVærktøj har et stærkt hold af specialister inden for måleudstyr, der sørger for at holde sig ajour med den nyeste udvikling. Vi deler gerne ud af vores viden, så du får mest mulig udbytte af dine måleinstrumenter.